Banh xeo – Křupavá placka

Banh Xeo je oblíbený „Finger food“ ve Vietnamu. V každé části Vietnamu se plní trochu jinak, ale základ je stejný – kokosovo – rýžové těsto s kurkumou. Kombinace kokosového mléka a kurkumou je zvláštní kombinace, ale stojí za to ji zkusit. Placku plním bůčkem, krevetami a mungo klíčkami.

 

Co znamená Banh Xeo?

Xeo je v překladu syčet (při nalití těsta na horkou pánev a hodně nahlas syčí), takže můžeme doslova přeložit Banh Xeo jako syčící placka.

 

Mouka

Mylně se občas píše v receptech, že do Banh Xeo používá pouze rýžová mouka, přidává se totiž i pšeničná hladká mouka. Ta se do těsta přidává, aby byla placka krásně křupavá a hnědá. Samotná rýžová mouka nezajistí křupavost. Než si kupovat zvlášť rýžovou mouku a škrob, využívám již připravenou směs na Banh Xeo. Velká výhoda je, že poměry mouk, škrobu jsou připravené, vč. sáčku kurkumy a nemusíte nic dokupovat – Vše je připravené. 

Smažení

Při smažení palačinek doporučuji  teflonový wok, který má vysoké kraje a nepřilepí se. 

Pozor! Pokud budete mít tlusté těsto, placka nebude křupavá, takže čím tenčí, tím křupavější.

 

Náplň

Náplně se mírně liší, ale nejoblíbenější náplní jsou krevety, bůček a mungo klíčky. Viděla jsem, že se dávají i namočené Mungo semínka, křepelčí vajíčko nebo na julienne mrkev.

V mém receptu jsou krevety bez krunýřů, ale správně by se měly dávat krevety s krunýřkem, bez hlavy. Existuje totiž druh krevety, která má slupku tak tenkou, že se dá sníst. Nikdy mi tenhle druh nechutnal, proto dávám do Banh Xeo čisté krevety 31/40 (bez hlavy a bez krunýřků – Seženete v Sapě).

Zelenina, bylinky

Zelenina a bylinky se mohou dávat různě, jak to každému chutná. Já jsem přidala naloženou mrkev, která dodá placce jemnou kyselost a křupavost. Mrkev si připravuji vždy den předem. Dále budete potřebovat hořčičný list a klasicky koriandr, mátu, perilu,… (co seženete).

 

Jak jíst Banh Xeo ve třech krocích:

1. Utrhněte kousek placky, s bůčkem, krevetou a mungo klíčky.

2. Placku dejte na kus salátu, přidejte bylinky (koriandr, máta, perila), hořičný list, nakládanou zeleninu a zabalte. (Pokud máte moc malé kousky salátu, můžete je balit v rýžovém papíru na čerstvé závitky).

3. Závitek opatrně namočte do rybí omáčky. 

Výroba Banh Xeo ve Vietnamu

Recept je jednoduchý na přípravu, stačí pár ingrediencí. 

Ingredience

Těsto:

• 1 balíček mouky Banh Xeo

• 800 ml kokosového mléka

• 200 ml vody

• 1 ČL kurkumy

• Špetka cukru a soli

• 1 ks jarní cibulky (zelená část)

 

Náplň:

• 250g krevet 31/40 (bez krunýřů a odstřívkované)

• 300g bůčku

• 200g mungo klíčků

• 1 větší cibule

• sůl, pepř

 

Dokončení:

• Naložená zelenina – mrkev (tykev, kedlubna) –> Recept

• 1ks okurky

• 1ks salátu (používám ledový, můžete použít jakýkoliv)

• Hořčičný list (Vietnamsky: Rau Cải)

• Rybí omáčka Nuoc Cham –> Recept 

Postup:

1. V míse zamícháme mouku, kokosové mléko, cukr, kurkumu, jarní cibulku a špetku soli. Těsto necháme stranou odpočinout.

 

2. Mezitím si umyjeme bylinky, salát a okurku. Salát natrháme na větší kusy, okurku nakrájíme na kolečka.

Cibuli nakrájíme na tenké plátky.

 

3. Bůček si nakrájíme na 0,5 mm tenké plátky a krevety rozmrazíme.

 

4. Připravíme si rybí omáčku. Recept 

 

5. Rozpálíme si pánev na střední plamen. Přidáme kapku oleje a plátky bůčku. Jakmile se rozvoní a bůček pustí tuk, přidáme krevety, okořeníme solí  pepřem. Nakonec přidáme i cibuli. Restujeme, dokud není bůček krásně hnědý a krevety růžové.

Těsto nalijeme na pánev a otáčíme, aby se těsto rovnoměrně rozložilo.

Přidáme Mungo klíčky a překlopíme pokličkou, na cca 2-3 minuty. Těsto by mělo být hotové a kolem okrajů průhledné.

 

6. Přendáme na talíř a takto připravíme všechny palačinky. 

Pokud se Vám první palačinka nepovede, nebuďte zklamaní, pokračujte druhou, určitě bude super 🙂 

 

7. Při servírování dáme na stůl salát, bylinky, nakládanou mrkev, okurku, hořčičný list a rybí omáčku.

 

Nejlepší jsou palačinky, když jsou podávané teplé. 🙂