Rubrika: Recepty

Banh xeo – Křupavá placka

Banh Xeo je oblíbený „Finger food“ ve Vietnamu. V každé části Vietnamu se plní trochu jinak, ale základ je stejný – kokosovo – rýžové těsto s kurkumou. Kombinace kokosového mléka a kurkumou je zvláštní kombinace, ale stojí za to ji zkusit. Placku plním bůčkem, krevetami a mungo klíčkami. Co znamená Banh Xeo? Xeo je v překladu […]

Čtěte více

Nakládaná zelenina nejen do Vietnamské bagety

Nakládanou zeleninu miluju – v jídle křupe a dodá skvělou svěžest. Použít jí můžete kdekoliv, třeba do Banh Mi, slaných palačinek Banh Xeo nebo ke grilovanému vepřovému.    ZAJÍMAVOST: Ve Vietnamu se nakládá hlavně Daikon, protože je levný a mrkev se přidává kvůli barvě.    Můžete naložit jakoukoliv zeleninu (kedlubna, zelená papája, zelí nebo klidně […]

Čtěte více

Nuoc cham – Rybí omáčka

Ingredience • 1 díl rýžového octa nebo limety/citronu • 1 díl cukru • 4 díly rybí omáčky • 7 dílů vody • Česnek, chilli, mrkev  Postup: Všechny ingredience dáme do misky a mícháme, doku se cukr nerozpustí. Přidáme na kolečka nakrájenou mrkev, česnek nadrobno a chilli dle chuti.

Čtěte více

Čerstvé závitky Nem Cuon

Čerstvé závitky neboli Nem Cuon jsou plněné nejrůznějšími ingrediencemi.   Zajímavost: Na jihu Vietnamu jsou tyto závitky známé jako Nem Goi.   Na internetu najdete spoustu receptů a variant na náplně. Já ale miluju klasiku – krevety, zelenina, rýžové nudle, doplněné Hoisin omáčkou, která vystřelí závitek do nebes.   Recept je na 8 rolek Ingredience […]

Čtěte více

Základní recept na kimchi

Pro korejce je Kimchi poklad a každá rodina má svůj tajný recept. Receptů na Kimchi je tolik jako receptů na Pho Bo. Přináším základní recept, který se skládá pouze z čínského zelí, jarní cibulky a chilli pasty. Naložit můžete prakticky cokoliv, například korejskou tykev, dýni, mrkev, prostě co máte doma.  Základem je dobrá chilli pasta, kterou […]

Čtěte více

Tvarohové šátečky

Jsou krásně vláčné, uvnitř lehce nakyslé a voňavé od skořice. Dokážete si představit lepší využití podzimních jablek?  P.S. Otestováno na rodině  Recept na těsto • 200 g hladké mouky (klidně namixujte různé druhy – já použila 100 g pohankové a 100 g špaldové mouky) • 250 g tučného tvarohu ve vaničce • 200 g změklého […]

Čtěte více

Sladko-kyselá žebírka

 Sladko-kyselé žebírka patří k mým nejoblíbenějším jídlům. Jsou jednoduchá, šťavnatá a s omáčkou jsou dokonalé nejen k rýži, ale i jen tak k telce.  Ingredience •  1 kg vepřových žeber •  1 PL Bot Canh •  2 PL tapiokového škrobu •  Pepř Omáčka: • 3 stroužky česneku • 1 cibule  • 4 naběračky vody • […]

Čtěte více

Dậu sốt cà chua – tofu s rajčatovou omáčkou

Jednoduché, lehké a skromné – to je tofu s rajčatovou omáčkou, která se podává  s jasmínovou rýži. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása.  Tento recept ocení hlavně vegetariáni. Existují dva typy tofu:  •  „tvrdé tofu“ – které svým vzhledem připomíná sýr (prodává se v obchodech – Albert, Kaufland,..) •  „měkké tofu nebo […]

Čtěte více

Bageta z kvásku – jako z kavárny

Čerstvé bagety nejsou jednoduchá, ani nijak rychlá záležitost, ale pokud se rozhodnete bagetu upéct, nebudete litovat.  Předkvašené těsto • 150 g hladké mouky • 150 g vody • 30 g žitného kvasu Těsto na bagety Předkvašené těsto • 320 g hladké mouky • 160 g vody • 5 g droždí • 9 g soli • trochu slunečnicového oleje Postup: 1. […]

Čtěte více

Tapiokový pudink s malinovým pyré

Na našem kurzu vaření máme jako dezert oblíbený tapiokový pudink s čerstvou marakujou. Marakuja je poměrně drahá (asi 40,-/ks) a dost špatně se shání. Zvolila jsem alternativu malinové pyré, které je dostupnější, ale stejně dobré.Počítejte, že tapiokové perly potřebují nabobtnat, takže je nechte přes noc ve vodě. Samotné vaření trvá jen chvilku, proto je ideální […]

Čtěte více