Čerstvé závitky neboli Nem Cuon jsou plněné nejrůznějšími ingrediencemi.
Zajímavost: Na jihu Vietnamu jsou tyto závitky známé jako Nem Goi.
Na internetu najdete spoustu receptů a variant na náplně. Já ale miluju klasiku – krevety, zelenina, rýžové nudle, doplněné Hoisin omáčkou, která vystřelí závitek do nebes.
1. Krevety vaříme je v osolené vodě, dokud nejsou krásně růžové a zcedíme.
2. Nudle uvaříme do měkka, propláchneme studenou vodou a zakápneme trochu sezamového oleje.
3. Umyjeme a nakrájíme si bylinky. Mrkev nakrájíme na nudličky „julienne“, okurku nakrájíme na pruhy, odstraníme semínka, ledový salát propláchneme a natrháme na větší kousky.
4. Do široké mísy nebo hlubokého talíře si připravíme vlažnou vodu a na okamžik položíme rýžový papír. Namočený papír položíme na plochu, začneme pokládat jednotlivé suroviny, přidáme Hoisin omáčku a balíme: nejdřív kraje a pak balíme.
5. Podáváme s Nuoc cham a arašídovou omáčkou.
TIP: Pokud nepodáváte závitky hned, každý závitek zabalte do potravinářské folie. Díky ní Vám závitky neoschnou. Jestli máte hodně závitků a nechcete každý závitek balit zvlášť, přehoďte přes závitky mokrou utěrku.