Rubrika: Vietnamská kuchyně

Banh xeo – Křupavá placka

Banh Xeo je oblíbený „Finger food“ ve Vietnamu. V každé části Vietnamu se plní trochu jinak, ale základ je stejný – kokosovo – rýžové těsto s kurkumou. Kombinace kokosového mléka a kurkumou je zvláštní kombinace, ale stojí za to ji zkusit. Placku plním bůčkem, krevetami a mungo klíčkami. Co znamená Banh Xeo? Xeo je v překladu […]

Čtěte více

Nakládaná zelenina nejen do Vietnamské bagety

Nakládanou zeleninu miluju – v jídle křupe a dodá skvělou svěžest. Použít jí můžete kdekoliv, třeba do Banh Mi, slaných palačinek Banh Xeo nebo ke grilovanému vepřovému.    ZAJÍMAVOST: Ve Vietnamu se nakládá hlavně Daikon, protože je levný a mrkev se přidává kvůli barvě.    Můžete naložit jakoukoliv zeleninu (kedlubna, zelená papája, zelí nebo klidně […]

Čtěte více

Čerstvé závitky Nem Cuon

Čerstvé závitky neboli Nem Cuon jsou plněné nejrůznějšími ingrediencemi.   Zajímavost: Na jihu Vietnamu jsou tyto závitky známé jako Nem Goi.   Na internetu najdete spoustu receptů a variant na náplně. Já ale miluju klasiku – krevety, zelenina, rýžové nudle, doplněné Hoisin omáčkou, která vystřelí závitek do nebes.   Recept je na 8 rolek Ingredience […]

Čtěte více

Sladko-kyselá žebírka

 Sladko-kyselé žebírka patří k mým nejoblíbenějším jídlům. Jsou jednoduchá, šťavnatá a s omáčkou jsou dokonalé nejen k rýži, ale i jen tak k telce.  Ingredience •  1 kg vepřových žeber •  1 PL Bot Canh •  2 PL tapiokového škrobu •  Pepř Omáčka: • 3 stroužky česneku • 1 cibule  • 4 naběračky vody • […]

Čtěte více

Dậu sốt cà chua – tofu s rajčatovou omáčkou

Jednoduché, lehké a skromné – to je tofu s rajčatovou omáčkou, která se podává  s jasmínovou rýži. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása.  Tento recept ocení hlavně vegetariáni. Existují dva typy tofu:  •  „tvrdé tofu“ – které svým vzhledem připomíná sýr (prodává se v obchodech – Albert, Kaufland,..) •  „měkké tofu nebo […]

Čtěte více

Tapiokový pudink s malinovým pyré

Na našem kurzu vaření máme jako dezert oblíbený tapiokový pudink s čerstvou marakujou. Marakuja je poměrně drahá (asi 40,-/ks) a dost špatně se shání. Zvolila jsem alternativu malinové pyré, které je dostupnější, ale stejně dobré.Počítejte, že tapiokové perly potřebují nabobtnat, takže je nechte přes noc ve vodě. Samotné vaření trvá jen chvilku, proto je ideální […]

Čtěte více

PHỞ BÒ TÁI A NEJČASTĚJŠÍ CHYBY PŘI VAŘENÍ

Kdo by neznal vietnamský vývar Pho Bo. Původně pochází z province Nam Dinh, ale pak se stalo populární v Hanoji a v severní části Vietnamu.  Chutná snad každému a s jistotou můžu říct, že Pho bo tai je za mě nejlepší verze. Zásadní je v upravení masa, v našem případě jde o přelití tenkých hovězích […]

Čtěte více