Jednoduché, lehké a skromné – to je tofu s rajčatovou omáčkou, která se podává s jasmínovou rýži. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása. Tento recept ocení hlavně vegetariáni.
Existují dva typy tofu:
• „tvrdé tofu“ – které svým vzhledem připomíná sýr (prodává se v obchodech – Albert, Kaufland,..)
• „měkké tofu nebo hedvábné tofu“, který je jemný, hedvábný a měkký
Na tento recept budete potřebovat měkké tofu. Dá se koupit ve specializovaných obchodech nebo klasicky v Sapě.
Recept je pro 2 osoby
Recept
• 1 balení asijského tofu v nálevu (450g)
• 1 větší rajče
• 1 šalotka nebo menší cibule
• 1 stroužek česneku
• Rostlinný olej
• hrst čerstvého koriandru
• 1 svazek jarní cibulky
• Rybí omáčka dle chuti
• Sůl, cukr na dochucení
• Voda na podlití
Postup:
1. Tofu vytáhneme z nálevu a necháme okapat v cedníku a přebytečnou vodu otřeme kapesníkem nebo čistou utěrkou. Tofu nakrájíme na malé čtverečky.
2. Rozpálíme si na střední stupeň slunečnicový olej a tofu opečeme z obou stran do zlatova. Necháme stranou a připravíme si rajčatový základ.
TIP: Na pánvi se tofu nesmí dotýkat nebo se připečou a neoddělí se.
3. Šalotku i rajčata nakrájíme najemno. Ve vyšším hrnci rozpálíme trochu oleje a přidáme šalotku. Jakmile je šalotka zkaramelizovaná, přidáme rajčata.
4. Jakmile rajčata pustí šťávu, ochutíme solí a trochu cukru.
5. Přidáme tofu a dusíme pod pokličkou 15-20 min.
6. Hrnec vypneme a přidáme nakrájenou jarní cibulku, koriandr a dochutíme rybí omáčkou.