Dậu sốt cà chua – tofu s rajčatovou omáčkou

Jednoduché, lehké a skromné – to je tofu s rajčatovou omáčkou, která se podává  s jasmínovou rýži. Ne nadarmo se říká, že v jednoduchosti je krása.  Tento recept ocení hlavně vegetariáni.

Existují dva typy tofu: 

•  „tvrdé tofu“ – které svým vzhledem připomíná sýr (prodává se v obchodech – Albert, Kaufland,..)

•  „měkké tofu nebo hedvábné tofu“, který je jemný, hedvábný a měkký

Na tento recept budete potřebovat měkké tofu. Dá se koupit ve specializovaných obchodech nebo klasicky v Sapě. 

Recept je pro 2 osoby

Recept

• 1 balení asijského tofu v nálevu (450g)

• 1 větší rajče

• 1 šalotka nebo menší cibule

• 1 stroužek česneku

•  Rostlinný olej 

•  hrst čerstvého koriandru

•  1 svazek jarní cibulky

•  Rybí omáčka dle chuti 

•  Sůl, cukr na dochucení

•  Voda na podlití

Postup:

1.  Tofu vytáhneme z nálevu a necháme okapat v cedníku a přebytečnou vodu otřeme kapesníkem nebo čistou utěrkou. Tofu nakrájíme na malé čtverečky.

 

2.  Rozpálíme si na střední stupeň slunečnicový olej a tofu opečeme z obou stran do zlatova. Necháme stranou a připravíme si rajčatový základ.

💡TIP: Na pánvi se tofu nesmí dotýkat nebo se připečou a neoddělí se.

 

3.  Šalotku i rajčata nakrájíme najemno. Ve vyšším hrnci rozpálíme trochu oleje a přidáme šalotku. Jakmile je šalotka zkaramelizovaná, přidáme rajčata.

 

4. Jakmile rajčata pustí šťávu, ochutíme solí a trochu cukru.  

 

5. Přidáme tofu a dusíme pod pokličkou 15-20 min. 

 

6. Hrnec vypneme a přidáme nakrájenou jarní cibulku, koriandr a dochutíme rybí omáčkou. 

 

7. Podáváme s jasmínovou rýži. 🙂

Tofu, které jsem použila v receptu můžete sehnat v Sapě
Suroviny pro dvě osoby
Tofu smažíme tak, aby se nedotýkalo
Podáváme s jasmínovou rýži

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.