Bageta z kvásku – jako z kavárny

Čerstvé bagety nejsou jednoduchá, ani nijak rychlá záležitost, ale pokud se rozhodnete bagetu upéct, nebudete litovat. 

Předkvašené těsto

• 150 g hladké mouky

• 150 g vody

• 30 g žitného kvasu

Těsto na bagety

Předkvašené těsto

• 320 g hladké mouky

• 160 g vody

• 5 g droždí

• 9 g soli

• trochu slunečnicového oleje

Postup:

1. Žitný kvas rozmícháme ve studené vodě, přidáme mouku a vše promícháme. Necháme 8-12hod v pokojové teplotě.

 

2. Po 8 hodinách nám kvásek krásně probublává, začneme s přípravou těsta. 

 

3. Droždí rozpustíme ve studené vodě a společně s kváskem smícháme s moukou. Přikryjeme čistou utěrkou a necháme 1hod odpočinout.

 

4. Po hodině přidáme sůl a vypracujeme hladké těsto. Pokud máte robota, necháme jej míchat 6 min na nízkou rychlost a pak krátce prohněteme v ruce. Pokud těsto budete zpracovávat ručně, hněteme asi 8 min. (Nepřidávejte mouku, uvidíte, že po pár minutách se začne těsto zpevňovat.)

 

5.Těsto dáme do olejem vymazané mísy a přeložíme. Necháme hodinu odpočinout a pak přikryjeme fólií a necháme přes noc odpočinout v lednici. 

 

6. Další den začneme tím, že si rozpálíme troubu s litinovým tálem nebo kamenem na 250°. Trvá to minimálně hodinu. 

 

7. Těsto vytáhneme z lednice, rozdělíme na tři části a vytvarujte bochánky. Necháme ještě 15 minut odpočinout. 

 

8. Bochánky roztáhneme prsty do obdélníků a začneme pevně rolovat. Až dorolujeme do konce, nezapomeňte švy pořádně zadělat. Váleček vytvarujeme do hezké bagety a necháme znovu odpočinout. Přidáváme jen minimum mouky. 

💡TIP: pokud nám těsto lepí,  naolejujeme si ruce. S těstem se pak lépe pracuje. Nepřidáváme mouku.

 

9. Formu na bagety si lehce vysypeme moukou (pokud nemáme formu, stačí čistá utěrka). Přikryjeme utěrkou a necháme kynout alespoň půl hodiny. 

 

10. Připravíme si rozprašovač s vodou. Nakynuté bagety nařízneme žiletkou (bud jeden dlouhý řez nebo několik příčných) a dáme na rozpálený tál. 

 

11. Na spodní plech nalijeme asi 100 ml vody vařící vody nebo troubu vystříkáme vodou z rozprašovače. Pečeme 16-20 min do zlatova (po 10 min. troubu pootevřeme, abychom odvětrali přebytečnou páru). 

 

12. Necháme vychladnout na formě nebo mřížce. Nejlépe chutná s dobrým soleným máslem nebo jakoukoliv pomazánkou.

Žitný kvásek, připravený na předkvašené těsto
Bagetám dejte čas, aby pořádně nakynuly
Vykynuté bagety nařízněte - buď dlouhý řez nebo několik příčných
Bagety pečeme do zlatova
Po rozkrojení

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *