Sladko-kyselé žebírka patří k mým nejoblíbenějším jídlům. Jsou jednoduchá, šťavnatá a s omáčkou jsou dokonalé nejen k rýži, ale i jen tak k telce.
Ingredience
• 1 kg vepřových žeber
• 1 PL Bot Canh
• 2 PL tapiokového škrobu
• Pepř
Omáčka:
• 3 stroužky česneku
• 1 cibule
• 4 naběračky vody
• 1 naběračka cukru
• 1 naběračka octu
• 1 naběračka rybí omáčky
• 1 PL Srirachy
Postup:
1. Vepřová žebra nasekáme sekáčkem na zhruba10 cm, dáme do papiňáku a zalijeme vodou. Vaříme asi 30 min.
2. Po 30 minutách žebra vyndáme do mísy, přidáme Bot Canh, pepř, tapiokový škrob a necháme odpočinout 20 min.
3. Mezitím si připravíme omáčku: Do vody rozmícháme cukr a postupně přidáme ostatní ingredience – Sveet Chilli omáčku, ocet, rybí omáčku a Srirachu. Necháme stranou.
4. Rozpálíme si na střední plamen teflonovou pánev. Každý kousek žeber opečeme z obou stran a necháme stranou.
5. Do woku přidáme trochu oleje necháme na středním plamenu rozpálit. Přidáme na drobno nasekaný česnek a cibulku. Jakmile se česnek s cibulkou rozvoní, přidáme omáčku a opečená žebra. Vaříme nepřiklopené asi 15 min., dokud omáčka nezhoustne. Podáváme s jasmínovou rýži.