Nakládaná zelenina nejen do Vietnamské bagety

Nakládanou zeleninu miluju – v jídle křupe a dodá skvělou svěžest. Použít jí můžete kdekoliv, třeba do Banh Mi, slaných palačinek Banh Xeo nebo ke grilovanému vepřovému. 

 

❣️ZAJÍMAVOST: Ve Vietnamu se nakládá hlavně Daikon, protože je levný a mrkev se přidává kvůli barvě. 

 

Můžete naložit jakoukoliv zeleninu (kedlubna, zelená papája, zelí nebo klidně i okurka). V mém receptu jsou poměry takové, aby nebyla zelenina moc štiplavá a nebyla příliš sladká, oproti restauracím, kde nakládanou zeleninu podávají. 

 

 

Krájení na julienne proužky může být pro někoho těžké. Já mám julienne škrabku, ale můžete použít i mandolínu. Pokud se Vám nechce krájet julienne, jednoduše si nakrájejte zeleninu podle sebe. (Klidně i vlnkovaným nožem).

Recept

• 2 mrkve

• 1 menší Daikon

• 250 ml vody

• 5 PL cukru

• 4 PL rýžového octu

• špetka soli

Postup:

1. Mrkev a Daikon oloupeme slupku a nakrájíme na julienne. 

 

2. Mezitím si smícháme vodu, cukr, rýžový ocet a špetku soli. 

 

3. Do čisté uzavírací sklenice nebo krabičce naplníme zeleninou a zalijeme po okraj.

 

4. Necháme v lednici uležet alespoň 24 hodin.

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *