Nakládanou zeleninu miluju – v jídle křupe a dodá skvělou svěžest. Použít jí můžete kdekoliv, třeba do Banh Mi, slaných palačinek Banh Xeo nebo ke grilovanému vepřovému.
ZAJÍMAVOST: Ve Vietnamu se nakládá hlavně Daikon, protože je levný a mrkev se přidává kvůli barvě.
Můžete naložit jakoukoliv zeleninu (kedlubna, zelená papája, zelí nebo klidně i okurka). V mém receptu jsou poměry takové, aby nebyla zelenina moc štiplavá a nebyla příliš sladká, oproti restauracím, kde nakládanou zeleninu podávají.
Krájení na julienne proužky může být pro někoho těžké. Já mám julienne škrabku, ale můžete použít i mandolínu. Pokud se Vám nechce krájet julienne, jednoduše si nakrájejte zeleninu podle sebe. (Klidně i vlnkovaným nožem).
Recept
• 2 mrkve
• 1 menší Daikon
• 250 ml vody
• 5 PL cukru
• 4 PL rýžového octu
• špetka soli
Postup:
1. Mrkev a Daikon oloupeme slupku a nakrájíme na julienne.
2. Mezitím si smícháme vodu, cukr, rýžový ocet a špetku soli.
3. Do čisté uzavírací sklenice nebo krabičce naplníme zeleninou a zalijeme po okraj.