Banh Xeo je oblíbený „Finger food“ ve Vietnamu. V každé části Vietnamu se plní trochu jinak, ale základ je stejný – kokosovo – rýžové těsto s kurkumou. Kombinace kokosového mléka a kurkumou je zvláštní kombinace, ale stojí za to ji zkusit. Placku plním bůčkem, krevetami a mungo klíčkami.
Co znamená Banh Xeo?
Xeo je v překladu syčet (při nalití těsta na horkou pánev a hodně nahlas syčí), takže můžeme doslova přeložit Banh Xeo jako syčící placka.
Mouka
Mylně se občas píše v receptech, že do Banh Xeo používá pouze rýžová mouka, přidává se totiž i pšeničná hladká mouka. Ta se do těsta přidává, aby byla placka krásně křupavá a hnědá. Samotná rýžová mouka nezajistí křupavost. Než si kupovat zvlášť rýžovou mouku a škrob, využívám již připravenou směs na Banh Xeo. Velká výhoda je, že poměry mouk, škrobu jsou připravené, vč. sáčku kurkumy a nemusíte nic dokupovat – Vše je připravené.
Smažení
Při smažení palačinek doporučuji teflonový wok, který má vysoké kraje a nepřilepí se.
Pozor! Pokud budete mít tlusté těsto, placka nebude křupavá, takže čím tenčí, tím křupavější.
Náplň
Náplně se mírně liší, ale nejoblíbenější náplní jsou krevety, bůček a mungo klíčky. Viděla jsem, že se dávají i namočené Mungo semínka, křepelčí vajíčko nebo na julienne mrkev.
V mém receptu jsou krevety bez krunýřů, ale správně by se měly dávat krevety s krunýřkem, bez hlavy. Existuje totiž druh krevety, která má slupku tak tenkou, že se dá sníst. Nikdy mi tenhle druh nechutnal, proto dávám do Banh Xeo čisté krevety 31/40 (bez hlavy a bez krunýřků – Seženete v Sapě).
Zelenina, bylinky
Zelenina a bylinky se mohou dávat různě, jak to každému chutná. Já jsem přidala naloženou mrkev, která dodá placce jemnou kyselost a křupavost. Mrkev si připravuji vždy den předem. Dále budete potřebovat hořčičný list a klasicky koriandr, mátu, perilu,… (co seženete).
Jak jíst Banh Xeo ve třech krocích:
1. Utrhněte kousek placky, s bůčkem, krevetou a mungo klíčky.
2. Placku dejte na kus salátu, přidejte bylinky (koriandr, máta, perila), hořičný list, nakládanou zeleninu a zabalte. (Pokud máte moc malé kousky salátu, můžete je balit v rýžovém papíru na čerstvé závitky).
3. Závitek opatrně namočte do rybí omáčky.
Recept je jednoduchý na přípravu, stačí pár ingrediencí.
Ingredience
Těsto:
• 1 balíček mouky Banh Xeo
• 800 ml kokosového mléka
• 200 ml vody
• 1 ČL kurkumy
• Špetka cukru a soli
• 1 ks jarní cibulky (zelená část)
Náplň:
• 250g krevet 31/40 (bez krunýřů a odstřívkované)
• 300g bůčku
• 200g mungo klíčků
• 1 větší cibule
• sůl, pepř
Dokončení:
• Naložená zelenina – mrkev (tykev, kedlubna) –> Recept
• 1ks okurky
• 1ks salátu (používám ledový, můžete použít jakýkoliv)
• Hořčičný list (Vietnamsky: Rau Cải)
• Rybí omáčka Nuoc Cham –> Recept
Postup:
1. V míse zamícháme mouku, kokosové mléko, cukr, kurkumu, jarní cibulku a špetku soli. Těsto necháme stranou odpočinout.
2. Mezitím si umyjeme bylinky, salát a okurku. Salát natrháme na větší kusy, okurku nakrájíme na kolečka.
Cibuli nakrájíme na tenké plátky.
3. Bůček si nakrájíme na 0,5 mm tenké plátky a krevety rozmrazíme.
4. Připravíme si rybí omáčku. Recept
5. Rozpálíme si pánev na střední plamen. Přidáme kapku oleje a plátky bůčku. Jakmile se rozvoní a bůček pustí tuk, přidáme krevety, okořeníme solí pepřem. Nakonec přidáme i cibuli. Restujeme, dokud není bůček krásně hnědý a krevety růžové.
Těsto nalijeme na pánev a otáčíme, aby se těsto rovnoměrně rozložilo.
Přidáme Mungo klíčky a překlopíme pokličkou, na cca 2-3 minuty. Těsto by mělo být hotové a kolem okrajů průhledné.
6. Přendáme na talíř a takto připravíme všechny palačinky.
Pokud se Vám první palačinka nepovede, nebuďte zklamaní, pokračujte druhou, určitě bude super
7. Při servírování dáme na stůl salát, bylinky, nakládanou mrkev, okurku, hořčičný list a rybí omáčku.
Nejlepší jsou palačinky, když jsou podávané teplé.