Banh Xeo je oblíbený „Finger food“ ve Vietnamu. V každé části Vietnamu se plní trochu jinak, ale základ je stejný – kokosovo – rýžové těsto s kurkumou. Kombinace kokosového mléka a kurkumou je zvláštní kombinace, ale stojí za to ji zkusit. Placku plním bůčkem, krevetami a mungo klíčkami.
Co znamená Banh Xeo?
Xeo je v překladu syčet (při nalití těsta na horkou pánev a hodně nahlas syčí), takže můžeme doslova přeložit Banh Xeo jako syčící placka.
Mouka
Mylně se občas píše v receptech, že do Banh Xeo používá pouze rýžová mouka, přidává se totiž i pšeničná hladká mouka. Ta se do těsta přidává, aby byla placka krásně křupavá a hnědá. Samotná rýžová mouka nezajistí křupavost. Než si kupovat zvlášť rýžovou mouku a škrob, využívám již připravenou směs na Banh Xeo. Velká výhoda je, že poměry mouk, škrobu jsou připravené, vč. sáčku kurkumy a nemusíte nic dokupovat – Vše je připravené.
Smažení
Při smažení palačinek doporučuji teflonový wok, který má vysoké kraje a nepřilepí se.
Pozor! Pokud budete mít tlusté těsto, placka nebude křupavá, takže čím tenčí, tím křupavější.
Náplň
Náplně se mírně liší, ale nejoblíbenější náplní jsou krevety, bůček a mungo klíčky. Viděla jsem, že se dávají i namočené Mungo semínka, křepelčí vajíčko nebo na julienne mrkev.
V mém receptu jsou krevety bez krunýřů, ale správně by se měly dávat krevety s krunýřkem, bez hlavy. Existuje totiž druh krevety, která má slupku tak tenkou, že se dá sníst. Nikdy mi tenhle druh nechutnal, proto dávám do Banh Xeo čisté krevety 31/40 (bez hlavy a bez krunýřků – Seženete v Sapě).
Zelenina, bylinky
Zelenina a bylinky se mohou dávat různě, jak to každému chutná. Já jsem přidala naloženou mrkev, která dodá placce jemnou kyselost a křupavost. Mrkev si připravuji vždy den předem. Dále budete potřebovat hořčičný list a klasicky koriandr, mátu, perilu,… (co seženete).
Jak jíst Banh Xeo ve třech krocích:
1. Utrhněte kousek placky, s bůčkem, krevetou a mungo klíčky.
2. Placku dejte na kus salátu, přidejte bylinky (koriandr, máta, perila), hořičný list, nakládanou zeleninu a zabalte. (Pokud máte moc malé kousky salátu, můžete je balit v rýžovém papíru na čerstvé závitky).
3. Závitek opatrně namočte do rybí omáčky.
Výroba Banh Xeo ve Vietnamu
Recept je jednoduchý na přípravu, stačí pár ingrediencí.
5. Rozpálíme si pánev na střední plamen. Přidáme kapku oleje a plátky bůčku. Jakmile se rozvoní a bůček pustí tuk, přidáme krevety, okořeníme solí pepřem. Nakonec přidáme i cibuli. Restujeme, dokud není bůček krásně hnědý a krevety růžové.
Těsto nalijeme na pánev a otáčíme, aby se těsto rovnoměrně rozložilo.
Přidáme Mungo klíčky a překlopíme pokličkou, na cca 2-3 minuty. Těsto by mělo být hotové a kolem okrajů průhledné.
6. Přendáme na talíř a takto připravíme všechny palačinky.
Pokud se Vám první palačinka nepovede, nebuďte zklamaní, pokračujte druhou, určitě bude super
7. Při servírování dáme na stůl salát, bylinky, nakládanou mrkev, okurku, hořčičný list a rybí omáčku.
Nejlepší jsou palačinky, když jsou podávané teplé.
Prohlídky v Sapě a kurzy vaření jsou momentálně pozastavené, z důvodu mateřské dovolené. Děkuji za pochopení. Skrýt