TOP 5 vietnamských jídel, které možná neznáte

Vietnamská kuchyně je neuvěřitelně pestrá a není to jen polévka Pho Bo nebo závitky. 

1. Pho Cuon

Slaná palačinka, která se dělá na páře a chutná lépe než jakýkoliv závitek z rýžového papíru. Plní se restovaným hovězím masem, doplněné spoustou zeleniny a bylinek. Přidává se do ní vždy výrazná bylinka –  thajská bazalka nebo máta.

Měkká struktura, podobná placatým nudlím je dostatečně pevná, aby udržela náplň uvnitř. Namáčí se do rybí omáčky Nuoc cham, do které se dávají drcené arašídy.

2. Pho Xao

Neboli Pho na „sucho“, jsou to vlastně placaté nudle bez vývaru. Smaží se na woku nebo se uvaří. Pho Xao se dělají hlavně z čerstvých Pho nudlí a jí se s krevetami nebo hovězím masem, jsou doplněné spoustou zeleniny a bylinkami. Dochucují se citrónem, smaženou cibulkou a chilli.

3. Bun Rieu Cua

Bun Rieu Cua je ideální polévka pro milovníky mořských plodů. Základem polévky je silný vývar z hovězích kostí, krevetích hlaviček, krabích krunýřů a mořských šneků. Podává se se smaženým tofu, mořskými šneky, krabím masem a syrovými plátky hovězího. Při servírování je k dispozici miska se salátem s bylinkami, chilli a citrón. 

4. Bun Cá

Vývar, který je plný křupavých vysmažených kousků kapřího masa, vajíčkových knedlíčku, voňavého kopru a dalších bylinek. Dochucuje se jako klasický vietnamský vývar – nakládaným česnekem nebo chilli. 

5. Bun Bo Hue

Specifická polévka, která pochází z královského města Hue. Specifická je tím, že má výraznou chuť citronové trávy a přidává se ní chilli pasta. Polévka je bohatá, najdete v ní plátky hovězího, masové knedlíčky a nebo kousky vepřového kolene (i s kostí). Co se zeleniny týče, tak nesmí chybět červená cibulka, směs tradiční bylinek  a banánový květ, který seženete jen v Sapě. 

 

Znáte nějaké z uvedených jídel? 🙂

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.