Kdo by neznal vietnamský vývar Pho Bo. Původně pochází z province Nam Dinh, ale pak se stalo populární v Hanoji a v severní části Vietnamu.
Chutná snad každému a s jistotou můžu říct, že Pho bo tai je za mě nejlepší verze. Zásadní je v upravení masa, v našem případě jde o přelití tenkých hovězích plátků horkým vývarem, který táhneme alespoň 5-6 hodin. Maso je krásně růžové, takže není úplně syrové, zároveň není tuhé a je neskutečně šťavnaté.
ZAJÍMAVOST: Pho Bo se často podává ke snídani. Dodá po ránu živiny a skvěle nasytí.
Recept na Pho Bo je jednoduchý, potřebujete znát pár fíglů:
- Nepodceňte přípravu, výběr čerstvých surovin je klíčové.
- Jedno z tajemství je spálené koření, spálená cibule a zázvor, nad otevřeným ohněm. Pokud nemáte možnost ohně či uhlíků, opečte cibuli se zázvorem a koření nasucho na pánvi.
- Do Pho Bo patří jednoznačně morkové kosti, hovězí kližka a odřezky z masa. Nezapomeňte určitě přidat do vývaru i maso, vývar bude silnější.
- Koření, bez kterého se Pho neobešlo: Badyán, skořice a černý kardamom. S jistotou seženete v Sapě nebo ve specializovaných obchodech.
- Do Pho používám ploché nudle Pho, neplést si s kulatými nudlemi Bun. (Pak by to nebylo Pho Bo, ale Bun Bo) Nudle se musí aspoň na 20 min namočit do vlažné vody a pak se krátce vaří v osolené vodě.
- Bylinky a zeleninu si určitě nakupte čerstvé – hlavně koriandr a mungo klíčky, které seženete v každém větším supermarketu. (Mám osvědčený Globus).
ZAJÍMAVOST: Vietnamci polévku zásadně srkají a vůbec se za to nestydí
Vrhneme se na recept, který je pro 4 osoby. Má verze na Pho bo je bez glutamátů a vývarových kostek Celkově připadá cca 1l vývaru na porci – voda se částečně při vaření vypaří.
Ingredience na vývar
• 250 g hovězí kližky
• 5 l vody
• Koření: 1ks Badyán, půl ks skořice pravé, 1ks černý kardamom (2ks hřebíčku – nemusí být)
• 1ks větší cibule
• 1ks stonek citronové trávy
• 10 cm zázvoru
• 1 palice česneku
• 2 ČL soli
• 1 ČL cukru
• 10 kuliček pepře
• Rybí omáčka
Dokončení
• 200 g falešná svíčková (hovězí váleček) nebo kýta
• 200 g rýžových Pho nudlí
• Svazek koriandru setého
• Hrst mungo klíčků
• 1ks jarní cibulka
• 1ks červená cibule
• 2ks limetky
• Rybí omáčka na dochucení
K servírování: nakládaný česnek, limetka, chilli papričky (používám Bird´s eye)
Postup na vývar:
1. Na pánvi na sucho opražíme koření: Skořici, badyán a kardamom. Ke koření přidáme i rozpůlenou cibuli se slupkou a neoloupaný zázvor. Jakmile nám koření, cibule a zázvor zčerná, odstavíme z plotny.
2. Do hrnce přidáme vlažnou vodu, tolik, aby byly kosti dostatečně ponořené a přiveďte k varu. Vaříme alespoň 3 min.
3. Po 3 minutách kosti vyndáme, vodu vylijeme a kosti opláchneme pod studenou, tekoucí vodou.
Zajímavost: Kosti se blanšírují, aby se očistili od nečistot.
4. Blanšírované kosti zalijeme ve vysokém hrnci studenou vodou, přidáme maso, koření, opečenou cibuli, citronovou trávu, zázvor, sůl, cukr a kuličky pepře. Vývar pomalu táhneme alespoň 5 hod nepřiklopené poklicí. 15 min před koncem ochutíme vývar rybí omáčkou a případně solí.
TIP: Vývar nezakrýváme poklicí, aby se postupně zredukoval.
Dokončení polévky:
1. Nudle namočíme do vlažné vody.
2. Maso nakrájíme na tenké plátky, přes vlákna. Nakrájené plátky necháme v lednici, zakryté potravinovou fólii.
TIP: Maso dávám před krájením na půl hodiny do mrazáku. Ukrojím tak tenčí plátky.
3. Koriandr si umyjeme, otrháme a nasekáme nahrubo. Mungo klíčky umyjeme pod tekoucí vodou.
4. Červenou cibulku si oloupeme a nakrájíme na tenké půlměsíčky.
5. Jarní cibulku nakrájíme na tenké plátky.
6. Nudle si uvaříme v osolené vodě. Scedíme, propláchneme studenou vodou a ihned nandáváme do misek.
TIP: Nudle hodně rychle zasychají, proto je vaříme těsně před servírováním, zároveň jsou teplé.
Zajímavost: Pholévka se podává jako hlavní jídlo a servíruje se ve větších miskách.
7. Na nudle položíme plátky masa, přidáme mungo klíčky, nakrájenou jarní cibulku, červenou cibulkou a pomalu přeléváme vařícím vývarem. Na vrch posypeme nasekaným koriandrem.
8. Při prodávání máme zvlášť chilli, limetu, rybí omáčku a pokud máme nakládaný česnek. Podáváme ihned!
Nejčastější chyby při přípravě Pho Bo:
- Přidám raději víc koření:
Veškeré koření je velmi aromatické, takže s ním určitě šetřete. Na jeden hrnec stačí 1ks badyánu, půlka skořice pravé a 1ks kardamomu. Pokud dáte hodně koření, polévka bude vonět spíše po koření a zastíní ostatní suroviny. - Poklička na hrnci:
Polévka se musí pomalu táhnout alespoň 5 hodiny a nesmí být přiklopená pokličkou, protože se musí přirozeně zredukovat. - Přidám víc morkových kostí, aby byl vývar silnější:
Stačí jedna morková kost na jednu várku (hrnec). Ke kostem je nezbytné přidat maso, nejlépe hovězí kližku. Pokud přidáte víc morkových kostí, polévka bude příliš tučná. - Připravím si Pho Bo na druhý den do práce:
Nudle je třeba vařit těsně před podávání. Pokud si dáte do krabičky vývar s nudlemi, druhý den Vám zbydou jen nudle s masem. Pho nudle totiž rychle nasávají vodu, takže pokud Pho do práce, tak jedině nudle s vývarem oddělené. - Nemám čerstvé suroviny, nahradím něčím jiným:
NE! Základem dobrého Pho Bo jsou koření, čerstvé bylinky a kvalitní maso. Pokud tyto ingredience nemáme, raději si uvařte jinou polévku a Pho Bo si uvařte, až budete mít veškeré ingredience.