Top 5 vietnamských sladkostí

Kdo by neměl rád sladké? Vietnamci si po jídle zpravidla dávají vietnamskou kávu nebo sladké ovoce. Níže přináším známé i méně známé dezerty, oblíbené po celém Vietnamu. Některé z nich můžete ochutnat i v Pražské Sapě. 

1. Banh ran – smažená kulička

 

Do zlatova smažené kuličky jsou  populární po celém Vietnamu. Můžete se v Sapě setkat se dvěma druhy: Ban rán (seveřani) a Ban Can (jižani). Ačkoli vypadají stejně, mezi oběma druhy jsou malé rozdíly. 

Seveřani do těsta přidávají esenci z jasmínových květu a je pouze ze sladké rýžové mouky, bez sezamových semínek a obalují je v cukru. Sladká náplň je pouze z mungo fazolí a cukru.

Jižani do těsta nepřidávají žádné esence a do sladké náplně přidávají vanilkový extrakt a čerstvý kokos. Obalují se v sezamu. 

2. Che – sladký dezert

Chè je skutečně hutný a sladký dezert, který někomu nemusí hned na poprvé sednout.  Skládá se spousty ingrediencí. Nejobvyklejší je Chè thập cẩm, v překladu vietnamsky „Vše“. Skládá se obvykle ze žlutých mungo fazolí, na sladko vařené fazole, spoustu druhu želé, tapioka, zalité kokosovou omáčkou. V létě se často podává ovocné Chè – mé oblíbené, ve kterém jsou čerstvé i konzervované ovoce. 

 

3. Kem flan

Nebýt Francouzů, neměli bychom tenhle skvělý dezert, který si oblíbili po celém Vietnamu. Vyrábí se z kondenzovaného mléka, cukru a žloutků. Podává se samotný s karamelem a nebo se do něj přidává silnou kávu – Ca Phe kem flan. 

Vietnamci, kteří nemají k dispozici troubu dělají tento dezert v páře. 

4. Banh Troi – lepkavé knedlíčky

Banh Troi jsou malé lepkavé knedlíčky, plněné palmovým cukrem, posypané praženým sezamem nebo strouhaným kokosem. V zimě se ke knedlíčkům přidává zázvorový rozvar. Miluju tenhle dezert a můžete ho ochutnat na mých prohlídkách.

5. Banh Chuoi – smažený banán

Chuối chiên je vietnamská verze smaženého banánů, původem z Thajska. Používají se malé zralé banány- Pisang Awak, který roste v celé Asii. Balí se těstíčka z rýžové mouky, tapiokového škrobu, cukru, vody a pak se smaží v oleji. Ve Vietnamu je tento dezert oblíbený hlavně u studentů, protože je levný. 

Fotky jsou ilustrační

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.