Základní recept na kimchi

Pro korejce je Kimchi poklad a každá rodina má svůj tajný recept. Receptů na Kimchi je tolik jako receptů na Pho Bo. Přináším základní recept, který se skládá pouze z čínského zelí, jarní cibulky a chilli pasty. Naložit můžete prakticky cokoliv, například korejskou tykev, dýni, mrkev, prostě co máte doma. 🙂
 
Základem je dobrá chilli pasta, kterou si vyrobíme sami. Můžeme si ho dochutit podle sebe. Já mám raději pikantnější verzi, takže přidávám víc chilli vloček, ale záleží na každém. 

Kimchi se jí jako příloha k rýži, do polévek nebo jen tak, já ho jím u televize místo brambůrku 

Recept jen na půl hlávky zelí (cca necelé kilo).🙂

Zelenina

• 900 g Pekingského zelí

•  sůl

• 1 cibule

• 5 cm zázvoru

• 1 svazek jarní cibulky

•  5 stroužků česneku

Základ na pastu:

• 120 ml vody

• 5 g sladké Mochiko rýžové mouky

• 5 g hnědého cukru

 

Dokončení:
• 30 ml rybí omáčky

• 2 g fermentovaných krevet (seženete v Sapě nebo ve Vaší večerce)

• 33 g chilli vloček (v případě pálivější verze – 50g)

Postup:

1. Nakrájíme si pekingské zelí, propláchneme a naložíme ho v soli. Necháme 30 min nasáknout, po 30 min odlijeme vodu, kterou zelí pustilo, otočíme a necháme změknout, dohromady cca 2 hodiny. 

 

2.  Připravíme si základ na Chilli pastu: do kastrolu dáme vodu, zamícháme v ní rýžovou mouku a dáme vařit na nízkou teplotu. Za stálého míchání přidáme cukr a vaříme, dokud se směs nespojí. Necháme vychladnout. 

 

3. Mezitím si připravíme zeleninu. Cibuli oloupeme, zázvoru zbavíme slupky, česnek oloupeme a jarní cibulku umyjeme a nakrájíme na větší kousky. Do mixéru si hodíme cibuli, zázvor, česnek a rozmixujeme do pasty.

 

4. Do zchladlého základu přidáme rozmixovanou směs cibule, zázvoru a česneku, rybí omáčku, fermentované krevety a chilli vločky. Smícháme a přidáme nakrájenou jarní cibulku. V tuhle fázi můžeme přidat i ostatní zeleninu (mrkev, tykev,…).

 

5. Zelí si propláchneme pod studenou vodou a nakrájíme na větší kousky. Necháme odkapat a smícháme s hotovou pastou.

💡TIP: Při míchání doporučuju použít gumové rukavice. Chilli nejen hrozně barví, ale pak cítíte každou oděrku 🙂

 

6. Do čisté kameninové nádoby vrstvíme zelí a necháme ho v pokojové teplotě 5 dní fermentovat.

 

7. Každý den nádobu kontrolujeme, aby bylo zelí ponořené.

 

8. Po pěti dnech můžeme Kimchi ochutnat. Skladujte Kimchi v lednici. V lednici zastavíte proces fermentování.

Důležitou složkou pro Kimchi je: rybí omáčka, fermentované krevety, sušené chilli vločky
Základem chilli pasty je sladká Mochiko mouka
Zelí posypeme solí, aby pustilo vodu a zkřehlo
Cibuli, zázvor a česnek rozmixujeme nebo v hmoždí rozdrtíme na pastu
Chilli pasta
Kimchi po 5 dnech

Napsat komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna. Vyžadované informace jsou označeny *